Mural feito polo alumnado de PMAR tras a realización da unidade didáctica "A castaña"
Etiquetas
- ACTIVIDADES
- ANTIGOS ALUMNOS
- ARTE
- CHIVITEI
- CIENCIA
- CO SELO GALEGO
- COMPROMISOS ECOLÓXICOS
- CONCURSOS
- CONFERENCIAS
- EDUCACIÓN FÍSICA
- ENVELLECEMENTO
- EVENTOS
- EXCURSIÓNS
- EXPERIMENTOS
- EXPOSICIÓNS
- FESTAS
- FILOSOFÍA
- IGUALDADE
- LINGUA
- MITOLOXíA
- MONTE VIVO
- MÚSICA
- MÚSICA coa Banda da Loba
- PORTUGUÉS
- PREMIOS
- PRENSA
- RADIO
- REVISTA
- SECCIÓN LITERARIA
- TEATRO
- TECNOLOXÍA
- VITICULTURA
30 de nov. de 2016
28 de nov. de 2016
DOCUMENTAL CHICAS NUEVAS 24 HORAS E COLOQUIO CON MABEL LOZANO
Gustoume moito. Tiña oído falar dese tema, pero non tan a fondo, por iso abriume os ollos e ensinoume valores que non tiña en mente. É un tema realmente serio que debería pararse.
Como muller ou nena, a calquera de nós, a calquera muller lle podería pasar, hoxe ou mañá, e por iso persoalmente moitas veces entendo os medos das nais a deixar soa a unha filla ou eses tipos de medos que non hai no caso dun fillo. Creo que o que vimos hoxe debería velo todo o mundo e que todos axudaramos no que se puidera a parar isto.
Como muller ou nena, a calquera de nós, a calquera muller lle podería pasar, hoxe ou mañá, e por iso persoalmente moitas veces entendo os medos das nais a deixar soa a unha filla ou eses tipos de medos que non hai no caso dun fillo. Creo que o que vimos hoxe debería velo todo o mundo e que todos axudaramos no que se puidera a parar isto.
Katia Vidal de 3 ESO C
O visionado do documental _Chicas Nuevas 24 Horas_, como parte das actividades do IES X. Taboada Chivite no marco da conmemoración do _Día Internacional contra a Violencia de Xénero_, fíxonos reflexionar sobre a trata de mulleres e as actuacións que podemos realizar para erradicala. Ante situacións de inxustiza como esa, o alumnado de 3°A non dudou en unir as súas mans como símbolo de apoio á loita contra todo tipo de maltrato baixo o lema #NinUnhaMenos
Helga
CALLOS E GARABANZOS
INGREDIENTES
·300g de
garabanzos
·Chourizo
·Cebola
·Touciño
fresco
·Man de
porco
·Pemento
verde
·Tomate grande
·Cabeza de
allo
·Dúas ou
tres patacas
·Un par de
guindillas
·Pimentón
doce
·Sal
·Pementa
negra
Preparación
1º Por os garabanzos en remollo a noite anterior.
2º Botar os callos e a man nunha olla expres e
cubrilos con auga
3º Botarlle un chorro de vinagre. Seguidamente
botarlle a cebola, o tomate, os allos e o pemento.
4º Agregarlle as guindillas, o touciño e os
garabanzos.
5º Salpimentamos todo e cubrir todos os
ingredientes coa auga.
6º Por a olla a quentar, e cando ferva a auga, baixamos
a intensidade media. Tapamos a olla e deixamos que se fagan durante 35 ou 40
minutos.
7º Deixamos que libere toda a presión. E botamos
o pimentón doce, as patacas e o chourizo na olla e deixamola na olla 2 horas máis
ou menos.
Por Paula Manzano de 3ºESO C
•Ingredientes :
-Acelgas : grupo V da roda dos alimentos.-Cebola : grupo V-Allo : grupo V-Garabanzos : grupo I•Preparación :Pomos os garabanzos en remollo o día antes, con sal, cocemos as acelgas e apartámolas, pochamos a cebola e cando está lista, botamos as acelgas e mareámolas un pouco, cocemos os garabanzos e cando están cocidos, escoámolos e botámolos enriba das acelgas, deixamos cocer e listo.
•Valor Enerxético :Unha ración contén 300 calorías e 9 gramos de graxa
Por Alejandra Vega Cid de 3º ESO C
25 de nov. de 2016
A VIOLENCIA CONTRA A MULLER NA LITERATURA
A violencia
de xénero é un tema que está moi presente, por desgraza, na nosa sociedade. Só
no que levamos de ano, as cifras de feminicidios (asasinatos de mulleres por
razóns de xénero) sobrepasan as 86 mortes en España. Máis de mil mulleres foron
asasinadas nos últimos 15 anos e no 15.7 % dos casos xa existían denuncias
previas.
Os datos son alarmantes, polo que este é un tema que nos afecta a todos tanto como sociedade coma a nós, como mulleres. Por este motivo, as alumnas de 1ºBACH de Literatura Universal do IES Xesús Taboada Chivite decidimos facer unha exposición sobre diferentes libros nos que a violencia de xénero ten un gran protagonismo. Logo de pescudar que obras nos poderían valer para tratar este tema, acabamos escollendo os seguintes títulos: La casa de Bernarda Alba, Casa de muñecas, Cometas en el Cielo, Otelo e Lolita.
Cada unha
de nós faremos unha presentación na que falaremos do libro e da figura da
muller como vítima de maltrato para despois expoñelo nas clases de ESO e de
bacharelato. Parécenos unha boa idea, xa que deste xeito todos os nosos
compañeiros e compañeiras poderán descubrir como a violencia de xénero ten
cabida na cultura popular da man de obras literarias tan recoñecidas como das
que lles imos falar.
Esperamos
que con este traballo os rapaces e rapazas do noso centro se decaten de
como a literatura de diferentes épocas pode servir para concienciarnos da dura realidade que nos
rodea.
Sara guerra Sandoval
1º BAC B
24 de nov. de 2016
RECEITAS DE LEGUMES
22 de nov. de 2016
GASTRONOMÍA DE OUTONO
A profesora de galego Concha Fernández propúxolles ao seus alumnos de 1º ESO A e C, así como aos de 2º ESO B e D, que recollesen e presentasen receitas elaboradas con produtos de outono: figos, castañas, noces, berzas, cogumelos, xabaril, coello...
Con todas as receitas recollidas, a profesora fará un libro, que será exposto na biblioteca do centro.
21 de nov. de 2016
OUTONO
20 de nov. de 2016
POESÍAS DE OUTONO
Os alumnos de 1º ESO B e de 1º ESO D a petición da profesora de Lingua e Literatura Galega, Marita Fernández e baixo a súa supervisión, escribiron poemas e reflexións sobre o outono, acompañados de debuxos cunha presentación moi coidada.
Entre todos, destaca o poema:"Sensacións" de Pablo Villarino Rivero, que aparece a continuación e que será publicado na revista do centro "Faíscas". Este poema denota unha gran sensibilidade por parte do autor.
17 de nov. de 2016
RECEITA LENTELLAS CON VERDURA E ARROZ DE BELTRÁN DOBARRIO
Ingredientes
·150g de arroz (grupo 1 e ten función enerxética)
·3 o 4 cenorias (grupo 4 e ten función
reguladora)
·3 o 4 patacas (grupo 1 e ten función enerxética)
·3 o 4 porros (grupo 5 e ten función
reguladora)
·1 o 2 cebolas (grupo 5 e ten función
reguladora)
·Caldo limpo
·2 o 3 ovos duros (grupo 3 e ten función
plástica)
·Sal e comiños moídos
· Aceite de oliva (grupo 2 e ten función enerxética)
-O valor enerxético dun prato de lentellas con verduras e arroz é de 444kcal.
-O valor enerxético dun prato de lentellas con verduras e arroz é de 444kcal.
Receita
Na cubeta da pota poñemos un pouco de aceite
de oliva e deixamos que quente un pouco.
Mentres, limpamos as cebolas e os porros e os
cortamos en anacos moi pequenos, limpamos as cenorias, as patacas e cortámolas
en dados pequenos.
Primeiro sofritir a cebola, máis tarde
engadimos as cenorias, as patacas e refogamos ben todo na cubeta.
Despois agregamos as lentellas que tivemos en
remollo toda a noite , o arroz, un pouco de comiños moídos e agregamos o caldo
limpo ata cubrir todo ben.Logo engadimos un pouco de sal.
Ó final cando xa están feitas poñemos uns ovos
duros para acompañar.
15 de nov. de 2016
RECEITA DE LENTELLAS DE KATIA VIDAL
As lentellas
son un dos miles de tipos de legumes.
Receita
das lentellas
Ingredientes:
·
Patacas
·
Lentellas
·
Panceta
·
Chourizo
·
Aceite
·
Sal
Preparación:
·
Cortar
en trozos a panceta, o chourizo e as patacas.
·
Mezcrar
tódolos ingredientes (excepto o sal) e poñelos a cocer durante unha hora a lume
alto e ir baixándolle cara o final.
·
Ao
final, botarlle un pouco máis de aceite e engadir o sal.
·
Se
queremos podemos engadirlle colorante ou/e pimentón.
Valor
nutricional
Kiloxulios
|
1632 kj
|
Calorías
|
390 kcal
|
Proteínas
|
10,65 g
|
Carbohidratos
|
59,35 g
|
Graxas
|
12,93 g
|
Por
unha ración:
Grupos pertencentes e nutrientes
·
Lentellas: grupo III, ricas en proteínas.
·
Patacas: grupo I, ricas en hidratos de carbono.
·
Chourizo: grupo III, carnes vermellas ricas en
proteínas.
·
Panceta: grupo II, rica en lípidos.
·
Aceite: grupo II, rico en lípidos.
13 de nov. de 2016
MUNG DAAL ELABORADO POR RIMSHA
O ano 2016, como se pode ver nun dos cartaces da mini-exposición do día da "Ciencia en Galego", foi declarado pola FAO como o ano internacional dos legumes.
No mundo cómense moitos tipos de legumes,porque son moi ricos e saudables.
O típico de Pakistán ,Bangladesh,Afganistán e India é o "Daal". Hai moitos tipos de "Daal" : "Mung Daal","Mansur ki Daal","Chane ki Daal"...O "Daal" pódese comer con pan ou arroz .
Este é o "Mung Daal".
Ingredentes:
Durante os meses de novembro e decembro imos subir ao blog as receitas de legumes, que de xeito habitual consumen os nosos alumnos.En cada unha das receitas aparecerá unha imaxe, os ingredientes, o proceso de elaboración e o valor nutrición do prato.
Comezaremos cun prato típico de Pakistán: o "Mung Daal", cociñado por Rimsha Gondal de 3º ESO C.
No mundo cómense moitos tipos de legumes,porque son moi ricos e saudables.
O típico de Pakistán ,Bangladesh,Afganistán e India é o "Daal". Hai moitos tipos de "Daal" : "Mung Daal","Mansur ki Daal","Chane ki Daal"...O "Daal" pódese comer con pan ou arroz .
Este é o "Mung Daal".
Ingredentes:
-Aceite de oliva-Cebola
-Allo
-Jejibre
-Tomate
-Sal
-Pemento vermello raiado
-"Haldi"
-Tomate frito
-"Jira"
-"Mung Daal"
-Allo
-Jejibre
-Tomate
-Sal
-Pemento vermello raiado
-"Haldi"
-Tomate frito
-"Jira"
-"Mung Daal"
"Mung Daal" é rico en proteinas , mineraies e fibra.
7 de nov. de 2016
UNIDADE DIDÁCTICA A CASTAÑA
Compartimos a unidade didáctica elaborada polo Equipo de Normalización do IES MONTE CARRASCO DE CANGAS
4 de nov. de 2016
VII DÍA DA CIENCIA EN GALEGO
Brochure Galician Oficial by ofiadeirodalingua on Scribd
Legumes by ofiadeirodalingua on Scribd
diversidade.pdf by ofiadeirodalingua on Scribd
Cruz Gallastegui by ofiadeirodalingua on Scribd
enfermida de celtas by ofiadeirodalingua on Scribd
O alumnado de PMAR e os que cursan Bioloxía en 3º traballarán con estes cartaces a través da realización de este cuestionario:
Cuestionario Sobre Os Legumes by ofiadeirodalingua on Scribd
3 de nov. de 2016
Subscribirse a:
Publicacións (Atom)