Etiquetas
- ACTIVIDADES
- ANTIGOS ALUMNOS
- ARTE
- CHIVITEI
- CIENCIA
- CO SELO GALEGO
- COMPROMISOS ECOLÓXICOS
- CONCURSOS
- CONFERENCIAS
- EDUCACIÓN FÍSICA
- ENVELLECEMENTO
- EVENTOS
- EXCURSIÓNS
- EXPERIMENTOS
- EXPOSICIÓNS
- FESTAS
- FILOSOFÍA
- IGUALDADE
- LINGUA
- MITOLOXíA
- MONTE VIVO
- MÚSICA
- MÚSICA coa Banda da Loba
- PORTUGUÉS
- PREMIOS
- PRENSA
- RADIO
- REVISTA
- SECCIÓN LITERARIA
- TEATRO
- TECNOLOXÍA
- VITICULTURA
30 de abr. de 2021
MAIOS SOLIDARIOS 2021
AS AVOAS ACTIVAS DO RURAL
29 de abr. de 2021
"O XOGO DA GUERRA" DE CARLOS CASARES, REPRESENTADO POLO ALUMNADO DE 3ºPMAR
28 de abr. de 2021
ADRIÁN GONZÁLEZ, UN EXALUMNO FOTÓGRAFO
LUCÍA DÍAZ NICOLINO, UNHA EXALUMNA QUE DEIXOU PEGADA NO CENTRO
Falamos con Lucía, entre outros temas, do seu artigo "A fronteira galego portuguesa. Actitudes e percepcións lingüísticas", que foi recentemente publicado nos CADERNOS DE LINGUA da Real Academia Galega, no seu número 38, mais tamén do seu paso como alumna, e agora como profesora en prácticas, polo noso centro.
27 de abr. de 2021
RADIO CHIVITE PROGRAMA 10
Décimo programa da radio do centro IES Xesús Taboada Chivite de Verín, correspondente ao mes de abril, que conta coas seguintes seccións:
* Novas chivitianas: con Paula Gago e David Salgado (4º ESO)
- Inclúe "Novas científicas", con Martina dos Santos e Diana Calvo (1º ESO)
* As nosas dúbidas: Xabi Alonso (1º BAC) interpreta "Estrelas" do musical Los miserables e entrevista ao profesor de música e director dos musicais do noso centro David Rodríguez.
* Adiviña quen é: con Carla Rosas e Sara Xing Moredo (1º BAC)
* Entrevistas: Paula Gago entrevista a Lucía Díaz Nicolino, filóloga, antiga alumna do noso centro e, actualmente, profesora de lingua e literatura galega en prácticas.
*Bibliochivite: Eirín Seoane (1º BAC) entrevista a Vicente Rodríguez, responsable da Biblioteca municipal de Verín.
ENTREGA DUN AGASALLO AO ALUMNADO MÁIS PARTICIPATIVO NOS 21 DÍAS CO GALEGO E +
Hoxe, durante o recreo entregáronselles agasallos aos alumnos e ás alumnas que máis traballaron durante o desenvolvemento do programa dos 21 Días co Galego e máis.
ENTREGA DE PREMIOS DO CONCURSO DE CURIOSIDADES DA ANPA "CÓNTAME MÁIS"
Hoxe tivo lugar a entrega de premios dos galardoados no concurso de curiosidades da ANPA durante o recreo, de 11:20 a 11:30.
Os premiados foron:
- Lucía Diaz Villarino, 3º ESO B.
- Ahinoa Diéguez Rodríguez, 4º ESO A.
- Natalia Cota Dameá, 1º BAC A.
- Nerea García Barea, 1º BAC B.
- Miguel Quintas Parada, 2º BAC A.
Parabéns!
25 de abr. de 2021
DÍGOCHOEU SOBRE O MONTE!
VIDEOPOEMA "DEITADO FRENTE AO MAR..." DE CELSO EMILIO FERREIRO
PONTE NA SÚA PEL
COMO PRODUCEN O MEL AS ABELLAS?
As abellas comezan a facer mel visitando flores. Recollen
un mollo azucrado chamado néctar da flor
ao chupalo coa lingua. Almacénano no que se chama o seu estómago de mel, que é
diferente do seu estómago de comida.
De novo pásase de abella a abella, ata que gradualmente
o néctar convértese en mel. Daquela as
abellas almacénano en celas de panal.
Cando estes insectos
regurxitan o néctar, crean mel.
O mel aínda está un pouco húmido, polo que o ventilan
coas súas ás para que se seque e se volva máis pegañento.
Así é como as abellas fan mel. Necesítanse polo menos
oito abellas para facer unha cullerada.
POR QUE SAEN AS PENCAS?
Redacción e audio: Diana Calvo Gallego, 1º ESO
As pencas
son pequenas manchas de cor marrón causadas polo sol; trátase dunha acumulación
anormal de pigmento nun punto da derme.
O sol non é
a única causa da súa aparición: o factor hereditario é sumamente importante na
tendencia para desenvolver pencas na pel.
Hai que
distinguir as manchas escuras das pencas. As que aparecen co sol son lentigos
solares, que adoitan aparecer en zonas sobreexpostas
ao sol como a cara, o escote, as mans ou os antebrazos. Os nevus son os lunares
de toda a vida, acumulacións de melanocitos con baixo nivel de malignización.
24 de abr. de 2021
CAFÉS SABORA
Redacción e audio: Uxía Pérez Díaz
Cafés Sabora é unha empresa
familiar, ubicada no Polígono de Montouto, preto de Santiago de Compostela (A
Coruña), e que conta con máis de trinta anos de experiencia no tostado
artesanal de cafés e descafeinados ecolóxicos.
O segredo deste produto é unha
materia prima de primeira calidade e o tostado
e distribución diario, o que lle permite chegar ao consumidor ás poucas
horas e conservar todas as súas
características. O café en grao provén de Colombia, Brasil e Uganda. O noventa
por cento é arábica da mellor procedencia e o dez por cento restante, pertence á
variedade robusta, cultivada en altura, é que está destinada aos cafés
expresos.
Dende hai unha década a
empresa apostou polo tostado de cafés ecolóxicos cen por cen, con tódolos selos
de garantía do café orgánico, que xunto cos descafeinados á auga, permiten
conservar todo o aroma e sabor nun proceso totalmente inócuo, para o medio e para o café. Deste xeito , a
empresa aposta polos valores tradicionais, conseguindo un produto de calidade e
prestixio, sen renunciar ao respecto polo medio natural, tanto na produción
coma no procesamento do café.
CONVERSAS NO WHATSAPP SOBRE O MONTE VIVO
A profesora de Bioloxía e Xeoloxía propúxolle ao alumnado de 4º ESO B que crease grupos de WhatsApp relacionados co monte.
En cada grupo debía haber un administrador e tiñan que debater sobre un tema relacionado co monte e posteriormente gravar un vídeo, que incluíse a conversa.
A continuación aparecen dous vídeos coas gravacións de dúas conversas: unha sobre os incendios e outra dunha especie en perigo de extinción, a pita de monte (Tetrao urogallus).
20 de abr. de 2021
CONCURSO DE DEBUXO ORGANIZADO POLA ANPA DO IES TABOADA CHIVITE
PREMIOS PARA O ALUMNADO MÁIS PARTICIPATIVO DOS 21 DÍAS CO GALEGO E MÁIS
Queremos agradecer o traballo realizado polo alumnado, que aparece nesta listaxe, durante a participación do noso centro no programa "21 Días co Galego e +", da Secretaría Xeral de Política Lingüística, cuns agasallos, que serán entregados o vindeiro martes, día 27 de abril, na Sala Dual de 11:20 a 11:30.
Parabéns!!!, e moitas grazas por contribuír a normalizar e dinamizar o uso da nosa lingua.
ÁNADES DE GALICIA
Redacción e audio: Nuria Barreira, 1º ESO A.
Ánades Galicia é unha empresa agroalimentaria galega
dedicada á elaboración de produtos derivados do pato. Situada nun lugar da
Galicia rural do sur da provincia de Ourense, Vilardevós.
A súa actividade comeza coa crianza das súas propias aves
e termina coa entrega do produto final ao consumidor.
Pero a idea de crear esta empresa remóntase á primavera
do 67. Por aqueles anos de estudante,
Silveiro aproveitaba as vacacións estivais para mellorar o seu francés
no país galo, á vez que traballaba nun restaurante. Na súa carta destacaba un
prato: Foie- Gras. Esta exquisitez
francesa conquistou a Silveiro e a
intención de converterse algún día en criador destas aves xa non lle
abandonaría xamais.
Os principais produtos da empresa son os seguintes:
- Foie- Gras.
- Confites de oca ou de pato cebado.
- Fabas con pato.
- Xamón de pato, feito pola súa peituga curada.
QUE FACER SE TE MORDE UNHA SERPE?
Redacción e audio: Ana Gago Prieto, 1º ESO B.
Primeiro, tes que chamar
rápido ao 911, 061 ou 112, xa que teñen o equipo necesario para curarte.
Mentres esperas a que chegue a axuda médica, segue os seguintes pasos:
- Alónxate da serpe o
máximo posible.
- Estate quedo e intenta
manter a calma, así non se propagará tan rápido o veleno.
- Quita as xoias e a roupa
axustada que leves, antes de que o teu corpo comece a incharse.
- Coloca, se é posible, a
ferida á altura do corazón ou por debaixo.
- Limpa a ferida con auga
e xabón e despois colócalle un apósito limpo e seco.
Precaucións que son moi
útiles:
- Non uses torniquetes nin
apliques xeo, pode ser prexudicial para a ferida.
- Non fagas cortes na
ferida nin intentes extraer ti só o veleno, pode facer que te produzas máis
dano.
- Non tomes cafeína nin
alcohol, iso podería acelerar o proceso de absorción do veleno.
- Non trates de capturar a
serpe. Memoriza a cor e a forma para podela describir; isto axudará ao equipo
médico para saber que antídoto teñen que aplicarche. Se xa chamaches a
emerxencias, como dixemos ao principio, e tes a posibilidade de sacarlle unha
foto a serpe, sácalla, para que sexa máis fácil identificala á hora de curarte,
pero sempre a unha distancia prudente.
PREMIADOS NO CONCURSO DA ANPA "CÓNTAME MÁIS"
Cóntame máis-Miguel Quintas 2ºBach.A.mp4 from Xesús Taboada chivite on Vimeo.
A entrega de premios terá lugar o vindeiro martes, 27 de abril, de 11:20 a 11:30, na Sala Dual.
Parabéns!!!!
18 de abr. de 2021
VINAGRE ALBARRO
Redacción e audio: Uxía Pérez Díaz.
Elaborado na aldea de Berán
(Leiro) na provincia de Ourense, Albarro é o primeiro vinagre artesanal galego.
Esta adega familiar quixo aproveitar un recurso infravalorado e refugado para
convertelo nun produto único que xa recibiu recoñecementos internacionais.
Os vinagres que comercializa esta marca están aromatizados con distintas especias e pensados para empregalos en diferentes elaboracións culinarias. Un dos aspectos que os diferenza é que son froito dun proceso de acetificación completamente artesanal, realizado en barricas de madeira adaptadas ao método Orleans, o que lles confire unhas características especiais.
Cada vinagre macera entre 15 e 20 días coas distintas especias para conseguir aromatizarse, antes de someterse durante varios meses, a un proceso de crianza. Despois realízase un filtrado medio para evitar impurezas, o que lle permite conservar o aroma e o sabor intenso que os caracteriza. Durante o proceso non se lle engade ningún tipo de sulfitos para estabilizar o vinagre, de maneira que, aínda despois de ser embotellado pode sufrir variacións o que certifica que é un produto totalmente natural.
A LINGUAXE NATURAL DAS ARAÑAS
Redacción e audio: Diana Calvo Gallego, 1º ESO A.
Investigadores do Instituto de Tecnoloxía de
Massachusetts (MIT) lograron desentrañar a linguaxe sonora das arañas,
desenvolvendo composicións musicais a partir das vibracións xeradas polas teas
de araña. Segundo os especialistas, o estudo podería sentar as bases para un
novo método de comunicación entre especies, entre outras aplicacións.
As teas de araña son como cordas vibrantes:
as arañas necesítanas para comunicarse e entender o mundo que as rodea. Ao non
dispoñer dunha visión moi precisa, utilizan esas vibracións para establecer
diálogos con outras arañas, levar adiante o cortexo ou decatarse cando unha
mosca caeu nas súas redes. As cordas que compoñen as teas de araña xeran vibracións
con diversas frecuencias e sons.
15 de abr. de 2021
Coñecemos o impacto ambiental do que comemos?
O IMÁN NATURAL DOS LÓSTREGOS
Redacción e audio: Nuria Barreira, 1º ESO A
Por iso os expertos sempre din e sobre todo recomendan que cando haxa unha tormenta nunca nos poñamos debaixo dunha árbore.
LÉXICO ÁRABE
Sabías que hai moitas palabra de orixe árabe no galego? Enfróntate ao reto proposto pola profesora de Lingua Galega, Rosa Alonso premendo nesta LIGAZÓN
ATOPA A PALABRA RELACIONADA CO MUNDO XITANO!
11 de abr. de 2021
CHOCOLATE ESSENZO
Redacción e audio: Diana Calvo Gallego, 1º ESO
A idea xurdiu en 2018 cando traballaba nunha axencia de márketing dixital en Barcelona con grandes empresas de alimentación, en cuxo comportamento vía que primaban máis as campañas de publicidade e márketing que o produto, que adoitaba pasar a un segundo plano. "Sempre me gustou o chocolate e adoitaba comprar os de alta porcentaxe en cacao e de aí xurdiu Essenzo", explica, unha iniciativa á que lle deu un empurrón un "coworking" organizado polo Instituto Galego de Promoción Económica (Igape) en 2019 e que hoxe en día é toda unha realidade.
COMO LIMPAR O LIXO ESPACIAL?
Redacción: Martina Dosantos Tierno, 1ºESO
ClearSpace 1, un proxecto tecnolóxico de limpeza espacial, que consiste en lanzar un vehículo con varios brazos mecánicos, que recollen as pezas de chatarra espacial, posteriormente descende coa peza e desintégrase debido a fricción da atmosfera.
Séguese a investigar e a traballar en máis proxectos para solventar este gran problema do lixo espacial.
10 de abr. de 2021
VIDEOCONFERENCIA SOBRE XELA ARIAS, POETA E EDITORA Á QUE SE LLE ADICA ESTE ANO O DÍA DAS LETRAS GALEGAS
O día 7 de abril, o alumnado de primeiro de bacharelato tivo a oportunidade de escoitar a conferencia “Xela Arias, o mundo escríbese con X”, a cargo de Víctor Freixanes, Presidente da Real Academia Galega e de Montse Pena Presas, profesora da USC e biógrafa de Xela Arias.Grazas a Biblioteca Pública Municipal de Verín por ofrecernos a posibilidade de participar.
PATACAS FRITIDAS "A CASA VELLA"
Redacción e audio: Uxía Pérez Díaz, 1º ESO A
A casa vella é unha empresa
galega que trasladou, por motivos operativos, a súa fábrica desde Fene (A Coruña) ata o
concello ourensán de Xinzo da Limia, de onde proceden a totalidade das patacas
que utilizan.
Colleitadas no seu momento
óptimo e conservadas nun ambiente fresco, seco e protexidas do sol, fai que a
pataca, o seu principal ingrediente, teña a máis alta calidade e a textura crocante que procuran. Seguindo o
modelo tradicional son fritidas na
tixola, nunha mestura de aceite de oliva virxe extra da variedade picual e
hojiblanca, que resulta excelente pola súa condición en ácidos graxos e oxidantes
naturais que lle aportan o grao de suavidade, frescura e acidez que as diferenza.
Ademáis destes ingredientes, o sal do Val de Añana, moi apreciado na alta cociña pola súa pureza,
libre de microplásticos e metais, fai das patacas fritidas “A casa vella” un
produto excepcional.
8 de abr. de 2021
VIDEOPOEMA "IRMAUS", CELSO EMILIO FERREIRO
VIDEOPOEMA "MORAIMA", CELSO EMILIO FERREIRO
7 de abr. de 2021
LONGA NOITE DE PEDRA, CELSO EMILIO FERREIRO