Etiquetas
- ACTIVIDADES
- ANTIGOS ALUMNOS
- ARTE
- CHIVITEI
- CIENCIA
- CO SELO GALEGO
- COMPROMISOS ECOLÓXICOS
- CONCURSOS
- CONFERENCIAS
- EDUCACIÓN FÍSICA
- ENVELLECEMENTO
- EVENTOS
- EXCURSIÓNS
- EXPERIMENTOS
- EXPOSICIÓNS
- FESTAS
- FILOSOFÍA
- IGUALDADE
- LINGUA
- MITOLOXíA
- MONTE VIVO
- MÚSICA
- MÚSICA coa Banda da Loba
- PORTUGUÉS
- PREMIOS
- PRENSA
- RADIO
- REVISTA
- SECCIÓN LITERARIA
- TEATRO
- TECNOLOXÍA
- VITICULTURA
28 de feb. de 2021
PLANTANDO CARA AO LUME
CONSERVAS AMORODO
Redacción e audio: Uxía Pérez Díaz, 1º ESO A.
Situada no pobo pontevedrés de Soutelo de Montes (Forcarei), Amorodo é unha pequena empresa que se adica á elaboración de conservas vexetais ecolóxicas. Os seus provedores proceden doutras partes de Galicia , así como do norte de Portugal , xa que está nunha zona principalmente gandeira.
A súa produción vai parella ás tempadas de cada produto. Así, en inverno elaboran marmeladas de kiwi ou laranxa, de xaneiro a marzo envasan grelos e no verán producen conservas de xudías , marmeladas de melocotón, peras con albariño ou salsas de tomate. O produto que empregan é fresco, procedente de excedentes , o que non implica que sexa de peor calidade, senón que é o que os produtores non conseguiron vender.
As conservas son elaboradas no momento que
chegan ás súas instalacións a materia prima, conseguindo dese xeito que se
conserven todas as súas propiedades. Os restos que non utilizan, emprégano como
compost natural ou alimento para o gando.
PATACA DE GALICIA
Redacción e audio: Diana Calvo Gallego, 1º ESO A.
O produto
amparado pola indicación xeográfica protexida, Pataca de Galicia, son tubérculos
da especie Solanum tuberosum ,
destinados ao consumo humano que cumpren os requisitos esixidos por este
regulamento, polo prego de condicións e pola lexislación vixente.
As patacas deberán ter o aspecto varietal
característico. Serán patacas enteiras e exentas de ablacións ou golpes, sas, limpas e con pel ben formada,
firmes e sen xerminar, exentas de defectos externos, manchas, feridas,
deformacións ou coloracións, humidade
adecuada e sen sabores ou cheiros estraños.
As
características morfolóxicas e a súa cor varían en función da variedade da que
se trate.
As primeiras noticias respecto do cultivo da
pataca en Galicia proceden de preitos entre pagadores (labregos) e
perceptores de impostos: o labrador debía pagar ata o ano 1837.
MEMBROS DE BIBLIOCHIVITE NO GALICIA POR DIANTE CON "POEMAR O MAR" DE ANTONIO GARCÍA TEIJEIRO
O venres, 26 de febreiro, Javier Salgado (3º ESO B), Oumaima Fatahaallah (2º BAC D) e Maite González (profesora de Inglés e membro do equipo da biblioteca) foron entrevistados no programa Galicia por Diante da Radio Galega, para comentar a participación do Equipo da Biblioteca no programa 21 Días co Galego e +, co libro "Poemar e mar" de Antonio García Teijeiro, así como todas as actividades que se desenvolven en prol do galego.
Se premedes nesta LIGAZÓN, a partir do minuto 11 podedes escoitar a participación do noso centro no Galicia por Diante.
25 de feb. de 2021
CÓNTAME MÁIS...CONCURSO DA ANPA PARA ESO E BACHARELATO
A CARNE TENREIRA GALEGA
Redacción: Nuria Barreira, 1º ESO A
ENCONTRO DÍGOCHOEU 21 DÍAS.
Hoxe timevos no IES Taboada Chivite a inmensa sorte de poder contactar con Esther Estévez, Carlos Amado e Rocío Pérez, artífices do marabilloso proxecto "DígochoEu", que está a conseguir que o noso alumnado "conecte" co galego ou lle colla aínda más agarimo. Moitísimas GRAZAS polo voso inmenso labor a prol da nosa lingua e pola interesantísima e entretidísima videoconferencia de hoxe. Pasámolo xeniaaal!!!
Achegamos o vídeo que compartimos con eles, que reflicte a grande pegada que deixou Esther Estévez Casado no IES Taboada Chivite, do que foi alumna. A súa implicación no noso centro, o seu talento xa anunciaban o que ía vir despois...