Redacción: Nuria Barreira, 1º ESO
A empanada galega é unha variedade de empanada moi popular na cociña galega e que forma parte dunha das súas identidades. A primeira empanada da que se ten referencia é de pito e champiñóns. É unha preparación culinaria que se ofrece nos municipios de Galicia nas ocasións de festa e romaría. Adoita prepararse con diversos contidos no seu interior, todos eles procedentes das costas e terras galegas. Pódese servir fría ou quente.
HISTORIA DA EMPANADA GAELGA
Coñécense
as empanadas en Galicia desde a época dos godos no século VII onde se decretan
normas para a súa elaboración. A empanada era comida idónea para viaxantes, por ser unha preparación xa tapada
e permitindo evitar o contacto do interior co po dos camiños. As empanadas galegas
aparecen xa talladas no século XII.
CARACTERÍSTICAS
A
masa da empanada leva fariña de trigo, manteiga de porco e auga. Esta masa é
fina, pero de textura fina. Nalgunhas ocasións, pode haber masas elaboradas con
fariña de millo, como nalgúns municipios das Rías Baixas. O recheo adoita
elaborarse de diferentes contidos, previamente elabórase un sofrito de cebola e pementos. A diferenza
doutras empanadas, a empanada galega non leva xeralmente tomate no seu sofrito. Ao pecharse no molde introdúcense ao forno. Adóitase servir
recentemente feita ou fría, cortada en porcións e servida como aperitivo ou
tapa. As empanadas galegas elabóranse tradicionalmente con ingredientes
rexionais. Por regra xeral a empanada galega emprega diversas carnes vacúas e
porcinas, pescados como o atún e as
sardiñas, posibles mariscos, etc.
Ningún comentario:
Publicar un comentario