1 de feb. de 2021

HISTORIA E CARACTERÍSTICAS DA EMPANADA GALEGA

Redacción: Nuria Barreira, 1º ESO 


A empanada galega é unha variedade de empanada moi popular na cociña galega e que forma parte dunha das súas identidades. A primeira empanada da que se ten referencia é de pito e champiñóns. É unha preparación culinaria que se ofrece nos municipios de Galicia nas ocasións de festa e romaría. Adoita prepararse con diversos contidos no seu interior, todos eles procedentes das costas e terras galegas. Pódese servir fría ou quente.


 HISTORIA DA EMPANADA GAELGA

Coñécense as empanadas en Galicia desde a época dos godos no século VII onde se decretan normas para a súa elaboración.​ A empanada era comida idónea para  viaxantes, por ser unha preparación xa tapada e permitindo evitar o contacto do interior co po dos camiños. As empanadas galegas aparecen xa talladas no século  XII.

 

CARACTERÍSTICAS

A masa da empanada leva fariña de trigo, manteiga de porco e auga. Esta masa é fina, pero de textura fina. Nalgunhas ocasións, pode haber masas elaboradas con fariña de millo, como nalgúns municipios das Rías Baixas. O recheo adoita elaborarse de diferentes contidos, previamente elabórase un  sofrito de cebola e pementos. A diferenza doutras empanadas, a empanada galega non leva xeralmente tomate no seu  sofrito. Ao pecharse no  molde introdúcense ao forno. Adóitase servir recentemente feita ou fría, cortada en porcións e servida como aperitivo ou tapa. As empanadas galegas elabóranse tradicionalmente con ingredientes rexionais. Por regra xeral a empanada galega emprega diversas carnes vacúas e porcinas, pescados como o  atún e as sardiñas, posibles mariscos, etc.


Ningún comentario:

Publicar un comentario